Damla Sulama
Filtre Olmadan Damla Sulama Sistemi Olur mu?

İster yüzey suları isterse yer altı suları kullanılmış olsun, lateral damla sulama borularının içinde bulunan damlatıcıların tıkanmaması için sulama suyunun içinde bulunan tüm partikül ve kirleticilerden temizlenmesi gerekir. Filtreler damla sulama sisteminde sistemin kalbi durumundadır. Kullanılan damla sulama borularının ekonomik ömür süreleri içinde kullanılabilmesi için kaliteli bir filtrasyon şarttır. 

Bunun yanında şehir şebekesi veya içme suyu kalitesinde temiz su kaynakları filtre olmaksızın kullanılabilir. Yine de sistemin kurulmasından önce bir su analizi yaptırmakta fayda vardır. 



Filtreler Kalite Olarak Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Kullanılan materyalin asit, gübre ve tarım ilaçlarından etkilenmeyecek malzemelerden yapılmış olması gerekir. Ayrıca filtreler kullanılacak suların kirlilik durumlarına göre (hidrosiklonlu, hidrosiklonsuz, disk fitre, elek filtre, graver yosun filtresi) gibi pek çok çeşidi mevcuttur. Kullanılacak filtre damla sulama hortumlarının teknik özelliklerinde belirtilen filtre aralığını karşılaması gerekir. Bu nedenle ucuz filtre size daha pahalı masraflara yol açabilir.



Damla Sulamanın 1 Dekar Maliyeti Nedir?

Standart bir fiyat verilemez. Fiyata etki eden unsurlar;
—Toplam arazinin büyüklüğü(birim alana düşecek maliyeti belirler)
—Sıra arası mesafe(kullanılacak damla sulama hortum miktarını belirler)
—Su kaynağı ve debisi(filtrasyonun kapasitesini ve şeklini ve anaboru çaplarını belirler)

Bu şekilde çok sayıda çok sayıda etken maliyeti etkiler.En doğrusu konusunda uzman bölge temsilcilerimizden arazinin yerinde incelenmesi sonucunda çıkarılacak projeyle birlikte bir fiyatlandırmanın yapılmasıdır.



Damla Sulama Borularının Garanti Koşulları Nedir?

Damla sulama borusunun et kalınlığına göre ekonomik bir dayanma süresi vardır. Dayanma;

İmalat hataları ve kullanım olarak 2 'ye ayrılır. İmalat hatalarına karşı borularımız garanti kapsamı içindedir. Ekonomik ömür süresi içinde borunun güneş ışığı altında tarımsal kimyasal ve aşındırıcılardan etkilenmeden çalışmasına devam etmesi ve parçalanmaması da garanti kapsamı içindedir. Kullanım süresi içinde hatalı filtre kullanımı,yeterince temizlik yapılmaması,damla sulama sistemine uygun olmayan gübrelerin kullanımı nedeniyle tıkanmalar,mekanik zedelenmelerle borunun zarar görmesi….gibi durumlar garanti kapsamı dışındadır.



Damla Sulama Hortumları Nasıl Temizlenir?

Hortumların tıkanmasına neden olan fiziksel (kum, kil, mil), kimyasal(oksitlenen malzemeler, Fe, S),organik(algler)materyaller olabilir. Boruların temizliği fiziksel ve kimyasal temizlik şeklinde yapılır.

—Fiziksel temizlikte hortum hatlarını sonları açılarak boru içinde bulunan kirleticiler sistemden uzaklaştırılır.

—Kimyasal temizlikte asit uygulaması yapılarak hortum cidarına ve damlatıcı kanallarına yapışan maddeler uzaklaştırılır. Bu amaçla Fosforik Asit, Nitrik Asit, Sülfürik Asit, Hidroklorik Asit kullanılabilir. Uygulama sırasında bitki varsa toksite riskini azaltmak açısından fosforik ve nitrik asit tercih edilmelidir. Burada amaç belirli bir süre hortumların içindeki suyun pH değerini 4,0 ve altında tutmaktır. Ortalama olarak Nitrik Asit için %0,05 'lik doz yeterlidir. Sezon içinde 2–3 uygulama yapılabilir. Uygulama zamanı sezon başlangıcı ve sezon sonu olarak ayarlanabilir. Sezon başlangıcında özellikle tarla bitkileri için bitkiler hassas dönemde oldukları için dozlamaya dikkat edilmelidir.



Asit Uygulamasında Gübre Tankını Kullanabilir miyiz?

Standart gübre tankları metal oldukları için asitler tarafından korozyona uğrarlar. Bu aşınan parçacıklar damlatıcıları tıkayabilir. Ayrıca gübre tanklarıyla azalan bir konsantrasyonda sisteme asit verildiği için dengeli bir uygulama yapılamaz. İdeali krom-nikel basınçlı bir pompa vasıtasıyla asitin sisteme belirli bir dozda basılmasıdır.



Anahtar Teslim Damla Sulama Projesi Yaptırabilir miyiz?

Firmamızın anahtar teslim projeler yapıyoruz. Referanslar için web sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.